Het ondernemers verbond
Image default
Bedrijfsvoering

Waarom heb je een VOG nodig?

Een VOG is een bewering die aangeeft dat uw (juridische) verleden geen probleem vormt met het vervullen van een bepaalde opdracht of capaciteit in de maatschappij. Justis controleert bij het onderzoeken van een VOG-aanvraag of u strafbare feiten op uw naam heeft staan die een gevaar opleveren voor de functie of reden waarvoor u de VOG aanvraagt.

Bij enkele delicten gaat het om een probleem met de ene werk- of tijdelijke functie, maar niet bij de andere. Een snelheidsovertreding kan bijvoorbeeld significant zijn als een kandidaat taxichauffeur moet worden, maar niet voor de situatie van werkgebiedvertegenwoordiger bij een bank.

Heeft u geen strafblad of heeft u geen strafbare feiten gepleegd die betrekking hebben op de motivering achter de aanvraag? Op dat moment krijg je een VOG.

Waarom heb ik een VOG nodig?

Een VOG aanvragen is in verschillende gevallen nodig. Bijvoorbeeld voor het vervullen van een functie waarin u werkt met vertrouwelijke gegevens, kwetsbare personen, geld of goederen. Uw (toekomstige) werkgever kan dan vragen om een VOG.

Voor sommige functies is een VOG wettelijk verplicht, bijvoorbeeld voor onderwijzers, gastouders en taxichauffeurs. De overheid legt in regelgeving vast voor welke beroepen een VOG in ieder geval verplicht is. Ook als u tijdelijk of als vrijwilliger gaat werken, kan een VOG nodig zijn.

Verder kan een VOG bijvoorbeeld nodig zijn voor het verkrijgen van een visum, het lidmaatschap van een schietvereniging en bij emigratie. Als er geen wettelijke verplichting is voor het overleggen van een VOG, mag een werkgever zelf bepalen of hij een VOG verplicht stelt voor een bepaalde functie.

Hoe ziet een VOG eruit?

De organisatie of (toekomstige) werkgever moet controleren of iemand een echte VOG heeft en geen vervalsing. Vraag als organisatie of werkgever daarom altijd naar het originele exemplaar, zodat u de echtheid kunt vaststellen. Twijfelt u of een VOG echt is? Neem dan contact op met Justis.

Bezoek de website voor meer informatie :