Het ondernemers verbond
Image default
Bedrijfsvoering

Ben of word je ontslagen? Outplacement opent de weg naar nieuwe kansen

DEN HAAG. In februari 2018 werd Marjon Kersemakers uit Den Haag door haar manager naar zijn kantoor geroepen en kreeg zij te horen dat bepaalde functies vanwege de herstructurering van het bedrijf overbodig waren geworden. Ook zij werd boventallig was verklaard. “Ik was op dat moment 12 jaar in dienst bij het bedrijf op de financiële administratie en had altijd goed gepresteerd”, zegt de 44-jarige Haagse. “toen mij werd verteld dat ik werd ontslagen, was ik er kapot van.” Ze heeft er letterlijk wakker van gelegen en maakte zich al snel zorgen over haar eigen toekomst en die van haar kinderen. Als alleenstaande moeder stond zij er letterlijk alleen voor dacht ze.
Ontslagen worden is nooit iets persoonlijks. Het kan iedereen overkomen, zelfs mensen zoals Marjon die goed hebben gepresteerd. “Mensen verliezen hun baan vanwege bedrijfsherstructurering of sluiting van een bepaald bedrijf en niet vanwege hun persoonlijke prestaties, capaciteiten of vaardigheden, aldus Rein Reddingius, senior consultant bij Outplacementbureau Werkcontact in Den Haag.

Outplacement biedt hulp

Volgens een rapport uitgebracht door de brancheorganisatie voor gecertificeerde outplacementbureaus, bleek dat outplacement steeds meer wordt ingezet bij ontslag, zowel in grote als kleine bedrijven, vooral in dynamische markten zoals de IT-sector. Verantwoordelijke organisaties huren outplacementdiensten in om ontslagen werknemers te helpen bij het vinden van een nieuwe baan. “Outplacementdiensten worden door de werkgevers betaald om werknemers te helpen die getroffen zijn door een ontslag- of bedrijfsreorganisatie om hen te helpen snel hun volgende baan te vinden”, zegt Reddingius.

Voor Marjon Kersemakers uit Den Haag bleek outplacement een zegen te zijn. “Ik was nog nooit werkloos in de ruim 20 jaar van mijn carrière; ontslag krijgen was overweldigend, “zegt ze. In plaats van te wanhopen, besloot Kersemakers om het heft in eigen handen te nemen. “Ik heb van de herstructurering een kans gemaakt om te onderhandelen over een exit pakket van de organisatie,” zegt ze. Het exit-pakket dat zij onderhandelde, omvatte niet alleen financiële voordelen, maar ook hulp van een outplacementbureau. “Het outplacementbureau heeft mij geholpen mijn cv- en LinkedIn-profiel bij te werken en ik kreeg een coach toegewezen die ik, indien nodig, elke week kon spreken”, zegt Kersemakers.
Het kostte haar zes lange maanden om haar huidige positie te vinden als logistiek planner, “maar zonder het outplacementbureau had dit nog veel meer tijd in beslag genomen”, aldus Kersemakers. “Ontslagen worden heeft me geleerd nieuwe kansen te zoeken en mezelf op nieuwe manieren te vermarkten”, zegt ze.

Bezoek de website voor meer informatie : https://www.outplacementverzekering.nl