Het ondernemers verbond
Image default
Commercie

Dam tot Damloop

Dam tot damloop

Op 20 september a.s. is het weer zo ver. De 31ste editie van de Dam tot Dam loop. Een hardloop wedstrijd van Amsterdam naar Zaandam over 10 Engelse zeemijlen. Of te wel 16,9 km. Een pittige tocht die begint op de prins hendrik kade in Amsterdam en eindigt in Peperstraat in Zaandam. Aanvankelijk werd gestart op de dam in Amsterdam en gefinisht op de dam in Zaandam. Maar door de enorme populariteit van de laatste jaren is het parcours aangepast. Het evenement kent naast wedstrijdlopers een totaal van 65000 lopers. Het is daarmee het grootste hardloop evenement van Nederland.

Varianten

De populariteit van het evenement heeft er toe geleid dat de organisatie heeft besloten het evenement op te delen in verschillende varianten.

–       De business loop. Dit is loop georganiseerd voor bedrijven. Relaties en werknemers kunnen hier gezamenlijk de dam tot damloop lopen

–       4 Engelse mijl: Dit is een verkorte versie vanaf de marther Luther kingstraat naar de Peperstraat

–       Mini Dam tot Damloop: Gericht op kinderen van vier tot twaalf jaar. Hier zijn twee afstanden opgenomen. 600 meter en 2200 meter.

–       Dam tot Dam wandeltocht Een wandeltocht over meerdere afstanden.

–       Dam tot Dam by night: Is een speciale loop van 8 km door de verlichte straten van Zaandam.

–       Daarnaast zijn er een aantal edities geweest waarbij men op skeelers de tocht kon volbrengen. In 1999 gebeurde er een ongeluk in IJtunnel waarbij 44 skileraars gewond raakte. Sindsdien is deze editie geschrapt uit het programma.

Maar de echte tocht is natuurlijk de loop over 10 Engelse zee mijlen waaraan menig hardloper een keer deelgenomen wil hebben. De saamhorigheid in de groep en het trainen doen veel mensen besluiten tot het trainen. Hardlopen is een relatief eenvoudige manier van conditie opbouwen. De juiste kleding en schoenen zijn al voldoende op elk gewenst moment aan sport te doen. Men wil dan wel gaan trainen voor een doel. Het doel dat dan kiest een hardloop evenement. De marathon van Rotterdam is vaak te ver waardoor men kiest voor een evenement waar men serieus voor kan trainen.

Saamhorigheid

De Saamhorigheid van het hardlopen draagt bij het identificeren met elkaar. Daarbij ontstaat ook een stukje gezonde competitie. En wat is er dan leuker om voor een doel of bedrijf uit te komen. Vriendengroepen of bedrijven besluiten in dezelfde kleding te gaan hardlopen om zo de saamhorigheid te stimuleren. Gezelligheid op een sportieve manier.

Bezoek de website voor meer informatie : http://www.shirtsenzo.nl