Het ondernemers verbond
Image default
Commercie

Waarom draag je paardrijlaarzen tijdens het paardrijden?

Waarom draag je paardrijlaarzen tijdens het paardrijden?

 

 

 

Waarom is de paardrijlaars ontworpen

Zoals je waarschijnlijk wel hebt gezien: wordt er niet op sneakers of teenslippers e.d paardgereden. 
Maar waarom eigenlijk niet? De reden is eigenlijk heel simpel: Vanwege de veiligheid. Nu is het natuurlijk nooit verstandig om naar de paarden te gaan op teenslippers, maar ermee rijden wordt ten strengste afgeraden..

Als je gaat paardrijden rijdt je over het algemeen altijd met een zadel op, dit zadel heeft 2 beugels, welke je helpen beter en gemakkelijker te rijden. Deze beugels zijn er in verschillende soorten en maten, ook kunnen ze variëren van kleur. Deze beugels noem je ook wel stijgbeugels. Als je met zadel en dus met beugels rijdt is het heel belangrijk dat je met een schoen rijdt die een hakje eronder heeft. Dit kan uiteraard ook een paardrijlaars zijn. Het kleine hakje maakt het zo belangrijk: Dit hakje is er namelijk niet voor de sier. Deze is er onder gemaakt zodat jouw voet niet verder in de beugel kan dan nodig is.  Het is de bedoeling dat je met de bal van je voet in de stijgbeugel zit.

Stel je valt van je paard af, dan wil je natuurlijk niet dat je met je voet in stijgbeugel blijft hangen, dat is super gevaarlijk.  Dit kan uiteraard wel gebeuren als je rijd met een platte zool.

 

Een laars is er niet alleen omdat die een hakje heeft, nee! De paardrijlaars heeft meerdere functies. Een gevoerde laars geeft je bijvoorbeeld warmte, en heb je dus veel minder koude voeten tijdens de winter. Ook bied een laars je steun. De meeste laarzen zorgen er ook voor dat je meer grip hebt.

 

De juiste maat paardrijlaarzen 

 

Net als bij normale schoenen of laarzen gaat de paardrijlaars op maat. Er komen alleen iets meer maten bij kijken. Zo heb je de voetmaat, maar ook de kuitmaat, en je hoelang je onderbeen is, is ook niet geheel onbelangrijk. Alles moet kloppen, anders ga je niet fijn kunnen lopen in jouw laarzen, of kom je er zelfs niet eens in. Een niet goed passende laars kan ook hinder geven tijdens het rijden.

 

De meeste paardrijlaarzen zijn van echt leer, dit heeft voordelen en nadelen. Een groot voordeel is: Ze gaat helemaal vormen naar je been en voet. In het begin moet je ze even inlopen, maar als dit gedaan is, zitten ze als gegoten. Een toch wel groot nadeel van de lerenlaars is dat leer erg prijzig is. Het kan dan ook lastig zijn om een goede kwalitatieve laars te vinden die niet te duur is. Gelukkig heb je ook ruitersport outletop internet.

 

Wat voor soorten paardrijlaarzen zijn er?

Net als bij sneakers of bij andere schoenen heb je een groot assortiment paardrijlaarzen. De paardrijlaars moet namelijk helemaal goed passen, en elk been is anders. Heb je een lang onderbeen, dan zal je ook opzoek moeten gaan naar een laars met een lange schacht.

Natuurlijk heb je als je maar één keer in de week paardrijd, een minder goede laars nodig. Je gebruikt hem namelijk veel minder, en deze minder slijten en dus ook langer goed blijven. Als je echt intensief rijd is het niet verstandig om een “goedkope” laars aan te schaffen. Je zult de laars elke dag aan hebben, en deze zal dus veel gaan slijten. 

 

Stel je rijdt één a twee keer in de week, wat voor soort laars past er dan bij jou? Eigenlijk is het heel gemakkelijk. Een laars die lekker zit. Een lerenlaars wordt echter niet aangeraden: als je weinig rijdt zal het heel lang duren voor je deze ingelopen zult hebben. Meestal kiezen deze mensen voor een synthetische kunststof  laars, of een combinatie van Chaps & Jophurs 

 

Als je wel veel paardrijd kun je uiteraard ook kiezen voor de chaps en jophurs. Deze zijn iets makkelijker aan te passen aan het been. Het ligt meestal erg persoonlijk wat je mooi vind en fijn vind.

 

Je hebt eigenlijk drie categorieën paardrijlaarzen:

 

  • De springlaars
    Deze is speciaal ontwikkeld voor de springruiter, welke meer gebogen zit. De laars is verder ingesneden bij de knieholtes. Dit geeft de ruiter meer bewegingsvrijheid.
  • De dressuurlaars
    De echte dressuurruiters rijden altijd met het been lang, en de hakken naar beneden. De laars is hier op aan gepast. De schacht eindigt hoog in de knieholte. Hierdoor lijkt het been ook langer.
  •  De rubberenlaars
    Dit is een goedkoop alternatief voor de leren laars

 

Zie hieronder een filmpje over de Derby laars.

 

Alternatief voor de paardrijlaars

Stel je hebt een lastige maat benen: je voetmaat is klein ( denk hierbij aan een kindermaat) maar je onderbeen is erg lang ( Volwassen maat). Dan gaat het voor jou erg moeilijk worden om een standaard maat laars aan te kunnen. Op dit probleem is een tijd geleden een perfecte oplossing bedacht: De Chaps en Jophurs combinatie. Waarschijnlijk heb je er wel eens van gehoord, maar de chaps en jophurs zijn eigenlijk niks anders dan een schoen en een losse schacht die daar op aan sluit. 

 

Ook heb je de winter speciale paardrijlaarzen zoals thermo paardrijlaarzen. Deze zijn helemaal gevoerd met bont, en zullen je warme voeten garanderen.

 

Bezoek de website voor meer informatie : https://123ruitersport.nl/paardrijkleding/rijlaarzen-jodphurs.html