Het ondernemers verbond
Image default
Bedrijfsvoering

Een eigen bedrijf beginnen

Voor veel ambitieuze mensen is het doel om uiteindelijk eigen baas te zijn van een goedlopend bedrijf. Steeds meer mensen wagen de sprong in het diepe. Er zijn tal van nieuwe mogelijkheden bijgekomen die laatste tien jaar. Denk bijvoorbeeld aan de opkomst van het internet. Wie online succesvol opereert heeft een voorsprong op de rest die dat (nog) niet doet. Toch liggen er ook heel wat valkuilen op de weg naar een goedlopend bedrijf.

Wie een eigen bedrijf begint moet zich inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Je krijgt dan een uniek KvK-nummer en een eigen BTW-nummer. Dit is nodig om in het handelsregister te komen en om je belastingaangifte te kunnen doen. Ook moet je doorgeven wel rechtsvorm je wilt voor het bedrijf: een NV, BV of eenmanszaak. Belangrijk om over dit soort zaken van tevoren goed na te denken. Na de inschrijving heb je officieel een eigen bedrijf!

Daarna kun je echt beginnen. Denk aan het werven en inhuren van personeel (indien nodig), het regelen van huisvesting en het doen van investeringen die nodig zijn om een goed begin te kunnen maken.

Dan de minder leuke kanten van het ondernemen, de administratieve rompslomp. Als ondernemer is het erg belangrijk om je administratie goed geordend te hebben. Ook de verzekeringen en pensioenen zijn belangrijk. Onder de administratie verstaan we de inkomsten, uitgaven, facturen, bonnen etc. Alles moet compleet zijn om een juiste belastingaangifte te kunnen doen.

Als je werknemers in dienst moet je de salarisberekening ook nog regelen. Dit kan ook nog een behoorlijk klusje zijn. Je moet bijvoorbeeld rekening houden met de belastingen en de cao waar het bedrijf zich in bevindt. Gelukkig zijn er bedrijven die deze minder leuke kant van het ondernemen graag voor je doen, zoals het CBBS. Zij hebben zich in de loonadministratie voor het midden- en kleinbedrijf gespecialiseerd.

Bezoek de website voor meer informatie : http://www.cbbs.nl