Vijf dagen op kantoor werken is niet meer van deze tijd en dat uit zich in steeds meer leegstaande kantoorpanden. Tegelijkertijd blijft er woningnood. Daar zitten kansen. Die leegstaande kantoorpanden kunnen omgebouwd worden tot woningen. Maar daar is woningtransformatie financiering natuurlijk een cruciaal iets voor. Er zijn weinig partijen en mensen die het geld zelf kunnen opbrengen om woningtransformatie te financieren. Maar naast de woning transformatie financiering komt hier nog meer bij kijken. Voordat je op zoek gaat naar financiering, is het dus verstandig om je vast goed voor te bereiden op de mogelijkheden.
Bestemmingsplannen van de ruimteEen kantoorpand kan leeg staan, maar dat wil niet altijd zeggen dat het tot woning of woningen kan worden getransformeerd. Je hebt namelijk met bestemmingsplannen van de gemeente te maken. Zij hebben een pand of stuk grond een doel gegeven. Dat kan een commercieel doel zijn, een woondoel of een doel als bedrijfswoning. Daar zitten redenen achter. Als een pand enkel een commercieel doel heeft, kan dit niet worden omgebouwd tot woningen. Dan heeft woning transformatie financiering zoeken dus al geen zin meer. Wel kan het eventueel veranderd worden, maar daarvoor moet je dus allereerst bij de gemeente zijn.
Vergunningen verkrijgenWaar je ook voor bij de gemeente moet zijn, zijn vergunningen. Als ze de bestemmingsplannen al gewijzigd hebben of willen wijzigen, kun je niet direct aan de slag. Je moet een (ver)bouwvergunning hebben. Afhankelijk van of je een volledig nieuw pand wil neerzetten of alleen een pand om wil bouwen. Hoe dan ook moeten er vergunningen komen om je bouwplannen uit te voeren. Die moet je bij de gemeente zien te krijgen om de woning transformatie te realiseren.
Na transformatie: verkopen of verhuren?De woningtransformatie financieren is natuurlijk de start, maar wat als je de woningen hebt opgeleverd? Als de bestemmingsplannen en vergunningen rond zijn, en de verbouwingen afgerond zijn, heb je woningen. Die kun je verhuren of verkopen. Verkoop je de woningen, dan kun je in één keer een som geld vangen en heb je daarna geen omkijken meer naar de woning of woningen. Kies je ervoor om ze te verhuren, dan heb je maandelijkse inkomsten van de verhuur, maar ben je ook verantwoordelijk voor het onderhoud en het verhelpen van problemen die zich voordoen in de woningen als ze eenmaal bewoond worden.
Bij wie moet je zijn voor financieringDe woning transformatie financiering is slechts een onderdeel van het hele traject. Wel is het noodzakelijk, omdat weinig mensen voldoende financiering van zichzelf hebben om dit alles te regelen. Meestal kun je hiervoor bij banken terecht. Zij zijn niet altijd bereid te helpen met woning transformatie financiering. Dan kun je ook bij andere partijen kijken die zich juist graag inzetten voor zulke initiatieven.
FinaForte is de specialist in woningtransformatie financiering.
|