Het ondernemers verbond
Image default
Zakelijk

Voordelen uitbesteden E-fulfilment

Dit artikel gaat over e-fulfilment. Wat zijn daarvan de voordelen? Alvorens we op die vraag ingaan, leggen we eerst uit wat e-fulfilment uitbesteden is.

 

Wat is e-fulfilment?

E-fulfilment is een vorm van logistiek dienstverlening. De term fulfilment bestond al langer en heeft betrekking op alle handelingen die nodig zijn om een bestelling bij de klant af te leveren. We praten dan over de bestelling verzamelen, indien nodig die verpakken, het labelen van het pakket, de verzending ervan en de bezorgingen. Bij e-fulfilment gebeurt dat ook, maar we praten dan over e-commerce en meer specifiek webwinkels.

 

Karakteristieken van e-fulfilment

E-fulfilment is orderafhandeling, maar dan in een veel hogere versnelling. De factor tijd is daarbij heel belangrijk. Vaak dient een bestelling al de volgende dag te worden afgeleverd. Bij e-fulfilment hebben het niet over de aflevering bij bedrijven, bijvoorbeeld fysieke winkels, maar particuliere afnemers. Dat heeft invloed op de orderomvang. Die kan uit een product bestaan. Je weet niet vooraf wie er allemaal een bestelling kan plaatsen. Er zijn heel veel potentiële klanten. De geografische verspreiding van klanten kan zeer groot zijn. Naast de aflevering dient er voor klanten ook een mogelijkheid van retourzending te bestaan.

 

Kernactiviteiten

Het uitbesteden van activiteiten is heel normaal geworden. Bedrijven trekken zich terug op hun kernactiviteiten. Dat zijn de activiteiten, waar een bedrijf zijn bestaanrecht aan ontleent. Het zijn activiteiten die een bedrijf anders maakt dan andere. Bij webwinkels is marketing van groot belang. Potentiële klanten dienen de webwinkel gemakkelijk te kunnen vinden. De presentatie van de producten op de website zal aantrekkelijk moeten zijn. Die producten zullen moeten inspelen op een behoefte. De kwaliteit en prijsstelling van de producten zijn van groot belang. E-fulfilment hoort bij de meeste webwinkels niet tot de kernactiviteiten. Dat dient natuurlijk goed te worden uitgevoerd, maar is anders van karakter dan de eerder genoemde kernactiviteiten.

 

Uitbesteding van e-fulfilment

Zoals in de vorige paragraaf is aangegeven, behoort e-fulfilment meestal niet tot de kernactiviteiten van een webwinkel. Uitbesteding ligt dan voor de hand. Er zijn logistieke dienstverleners die zich specialiseren in e-fulfilment. Het is hun kernactiviteit. De voordelen uitbesteden E-fulfilment voor webwinkel zijn, dat je je kunt beperken tot je kernactiviteiten en dat je een activiteit, die heel belangrijk is voor je bedrijf, maar geen kernactiviteit is, kunt overlaten aan een bedrijf dat gespecialiseerd is daarin. Je hoeft dan ook niet te investeren in e-fulfilment, maar dat doen ter versterking van je kernactiviteit(en).

 

Bron: Krijgsmanpublicwarehousing.nl