Het ondernemers verbond
Image default
Zakelijk

Veilig werken met hijsbanden

Veiligheid op de werkvloer is essentieel, zeker als het gaat om het hijsen en verplaatsen van zware lasten. Hijsbanden spelen hierbij een cruciale rol. Maar hoe zorg je ervoor dat deze hijsmiddelen betrouwbaar blijven? De keuring hijsbanden is hier het antwoord. In deze tekst duiken we dieper in het belang van deze keuringen en hoe je hiermee de veiligheid binnen je organisatie kunt waarborgen.

Het belang van regelmatige keuringen

Hijsbanden worden dagelijks blootgesteld aan zware lasten en uitdagende omstandigheden. Hierdoor kunnen slijtage en schade optreden, die niet altijd met het blote oog zichtbaar zijn. Regelmatige keuringen door een gecertificeerde professional zijn dan ook onmisbaar. Deze keuringen waarborgen niet alleen de veiligheid van de werknemers maar zorgen er ook voor dat de hijsbanden conform de laatste veiligheidsnormen worden gebruikt.

Hoe verloopt een keuring?

Tijdens een keuring wordt er nauwkeurig gekeken naar verschillende aspecten van de hijsband. Denk aan de fysieke staat, zoals slijtage, snijdingen of vervormingen. Ook wordt er gecontroleerd op UV-schade, die de sterkte van het materiaal aanzienlijk kan verminderen. De professional zal daarnaast de labels controleren om zeker te zijn dat de hijsbanden nog aan de actuele normen en belasting limieten voldoen. Na een grondige inspectie volgt een rapportage waarin staat of de hijsbanden goedgekeurd of afgekeurd zijn. Bij goedkeuring krijgen de hijsbanden een keuringssticker of -label, wat aangeeft tot wanneer ze veilig te gebruiken zijn.

Zorg voor regelmatige keuringen

Het regelmatig laten keuren van je hijsbanden is niet alleen een wettelijke vereiste, maar ook een investering in de veiligheid en efficiëntie van je werkprocessen. Door een betrouwbare partner te kiezen voor de keuring van je hijsbanden, zorg je ervoor dat je apparatuur altijd in topconditie is. Dit voorkomt niet alleen ongevallen maar zorgt ook voor een soepel verloop van de werkzaamheden. Wees dus proactief en plan deze keuringen periodiek in, zodat je nooit voor onaangename verrassingen komt te staan.