Het ondernemers verbond
Image default
Bedrijven

Voordelen en nadelen van zelfstandig ondernemen

Er komt nogal wat bij kijken, als je zelfstandig ondernemer wordt. Nu moet je alles zelf regelen: zelf zorgen voor klanten en zelf jouw administratie doen. Het achteroverleunen is nu wel gebeurd. Toch kleven er een hoop voordelen aan het ondernemerschap. Ben je aan het twijfelen over wat bij jou past? Check dan de aandachtspunten die hier aan bod komen.

Voordelen van werknemer zijn

Er zijn natuurlijk een heleboel voordelen te benoemen. Jouw werkgever zorgt ervoor dat het werk binnenkomt. Heb je een vast contract met een bepaald aantal uren? Dan heb je dus ook een bepaalde zekerheid. Pensioenopbouw, loonadministratie, ziektegeld. Het zijn allemaal zaken die jouw werkgever voor jou regelt. Tenzij je bijvoorbeeld een soort all-in salaris krijgt, dan kan het zijn dat je zelf geld apart moet zetten voor een pensioen en de dagen dat je ziek bent en niet kunt werken.

Het grote voordeel is en blijft wel: jouw werkgever zorgt ervoor dat je werk hebt.

Voordelen ondernemen

Het voordeel van ondernemen is wel dat je alles op jouw eigen manier kan doen, mits dit binnen de wet valt natuurlijk. Dit geeft een enorm gevoel van vrijheid. Dat kan fijn zijn. Sommige mensen vinden dit helemaal niet fijn en hebben geen idee meer wat ze moeten doen. Er is immers niemand meer die hen vertelt wat er gedaan moet worden. Dit moet je zelf bedenken.

Ziektegeld versus schenkkring

Het grootste verschil tussen een werknemer en een ondernemer is niet dat er meer zekerheid is. Zekerheid is er nooit, ook niet met een vaste baan. Het grootste verschil is dat je alles zelf moet regelen als zelfstandige. Denk bijvoorbeeld aan ziektegeld. Als je bijvoorbeeld een maand ziek bent, krijg je van jouw werkgever vaak ziektegeld. Dan hoef jij je dus niet zo snel zorgen te maken over de inkomsten.

Als je ondernemer bent moet je het zelf regelen. Sommige ondernemers werken daardoor op hun tandvlees of hebben het geluk niet ziek te worden. Maar, er zijn ook ondernemers die wel ziek worden. Dan is het fijn dat ze zijn aangesloten zijn bij alternatieve ziektegeld oplossingen, zoals een schenkring. Met zo’n schenkkring heb je een soort vangnet voor ziekte. Natuurlijk zijn er naast een schenkkring nog vele andere oplossingen.

https://tulpenfonds.nl/blog/zelfstandigenfonds-een-anonieme-schenkkring/