Het ondernemers verbond
Image default
Banen en opleidingen

Hoeveel transitievergoeding krijg ik nou eigenlijk?

Wanneer het voorkomt dat je ontslagen wordt heb je meestal recht op volledige transitievergoeding. Het hangt hier wel af van een aantal factoren. Door wie ben je bijvoorbeeld ontslagen? Je directe werkgever, de kantonrechter of het UWV? Een transitievergoeding is bedoeld om de tijd tussen het verliezen van je baan en het beginnen bij een nieuwe baan te kunnen overbruggen. In die tijd moet je ook nog wel wat kunnen doen en uiteraard ervoor kunnen zorgen dat je de boodschappen kunt betalen en in je eerste levensbehoefte kunt voorzien, waaronder een dak boven je hoofd behoort en kunnen eten, drinken en douchen. Door middel van een transitievergoeding val je niet in een gat en heb je genoeg geld om de tijd door te komen.

Hoe wordt de transitievergoeding berekend?

en transitievergoeding wordt op een bepaalde manier berekend. Dit gaat door middel van de tijd dat jij een overneemkomst hebt gehad met de werkgever. Ieder jaar dat je ergens hebt gewerkt stond eerst voor een maandsalaris, tegenwoordig is dit nog maar een derde van een maandsalaris. Heb je ergens dus 3 jaren gewerkt dan krijg je een maandsalaris mee als een transitievergoeding. Als je veel jaren ergens hebt gewerkt krijg je dus veel geld mee. Maar hier zit wel een maximum aan verbonden. De transitievergoeding is dus niet oneindig. Het maximale bedrag dat je aan transitievergoeding mee mag krijgen is in dit jaar maar liefst drieëntachtig duizend euro. 

Haken en ogen

Mocht je een hoger jaarsalaris hebben dan het bedrag dat maximaal aan transitievergoeding wordt uitgekeerd, dan wordt dit als transitievergoeding gezien. Nadat het aantal jaren zijn uitgekeerd houd je nog wat maanden, weken en dagen over dat je uitbetaald hort te krijgen. Dit wordt op dezelfde manier berekent en word je ook nog uitgekeerd. Er zitten dus wel wat haken en ogen aan de berekening van de transitievergoeding, maar dit wordt uiterst professioneel gedaan.