Het ondernemers verbond
Image default
Zakelijke dienstverlening

Een bedrijfspand kopen: waar moet je op letten?

Een bedrijfspand kopen: waar moet je op letten?

Bij het huren of kopen van een pand is het energielabel van het pand belangrijk. Dit laat namelijk zien hoeveel je gaat verbruiken op het gebied van stroom en gas. Op de lange termijn heb je meer baat bij een goed energielabel als een slecht. Dit omdat je daarmee verschillende kosten drukt en onderaan de streep over 5 of 10 jaar goedkoper uit bent. Het belangrijkste punt waar je aandacht aan moet besteden is de bouwkundige staat. Je wil immers niet dat je op korte termijn veel geld moet investeren om het op te knappen. Dit wil je vooraf weten, want dan kun je dit vaak van de prijs af proberen te krijgen. Soms is de vraagprijs al lager vanwege deze mogelijke kosten. Informeer hierover bij je makelaar.

De uitstraling van een pand is ook erg belangrijk. Dit is namelijk het visitekaartje van je klanten. Het hoeft heus niet high tech te zijn, maar het moet er wel aantoonbaar uit zien. Een beetje schoonmaken daar is iets waar de meeste mensen wel doorheen kunnen kijken, maar krassen en gaten doen meteen zorgen voor extra kosten. Ook kun je niet alle panden verhuren. Informeer dit altijd, zeker wanneer de ruimte te groot is voor alleen jouw bedrijf. Zo kun je toch nog zorgen voor een extra inkomstenbron.

Een bedrijfspand huren of verhuren?

Een bedrijfspand huren of verhuren lijkt ideaal, maar je moet goed op de regels letten die hiervoor zijn. Er zijn namelijk verschillende huurvormen voor bijvoorbeeld een horeca of juist een kantoorpand. Zo bied je de huurders vaak ook een huurbescherming voor de lange termijn. Je kunt ze namelijk niet zomaar op straat zetten als je besluit om het gebouw te gaan verkopen. Vaak zit je aan een termijn van 3 tot 5 jaar of langer vast. Als je een bedrijfsruimte gaat huren dan heb je ook weer recht op bepaalde aftrekregelingen van de belastingdienst. Denk hierbij aan energiekosten, maar ook schoonmaak en inrichtingskosten zijn onder bepaalde voorwaarden aftrekbaar.

Waar kun je op letten?

Het eerste waar je naar kijkt is toch wel de oppervlakte wanneer je een pand gaat huren of kopen. Vervolgens is het ook belangrijk om te kijken welke bedrijfsdoeleinden het gebouw geschikt voor is. Het is niet dat je zomaar overal een kantoor mag inrichten, maar dit geldt ook voor een sportschool. Er zijn altijd bepaalde voorwaarden en vergunningen voor nodig. In de meeste gevallen kun je hiervoor advies vragen bij een architect of je eigen makelaar. 

Let er wel op dat je alles zwart op wit krijgt, want uiteindelijk wil de makelaar een verkoop realiseren en weet je dus niet of de informatie betrouwbaar is. Als laatste, maar voor sommige een van de belangrijkste is toch wel de parkeergelegenheid. Je wil immers dat het personeel met de auto kan komen, maar bovendien moeten ook klanten vlot kunnen parkeren. De ideale locatie biedt ruimte voor beiden, maar meestal zit je dan wel tussen de industrie. Parkeergelegenheden in het centrum zijn schaars en vaak ook erg kostbaar. Deze kun je wel kopen of huren, maar dit loopt snel in de papieren.