Wat zijn Google progressive web apps?

Het nut van Progressive web apps

Progressive web apps… weleens van gehoord? Goede kans van wel, want het is een serieuze concurrent van native apps. Ze zijn sneller, veiliger en goedkoper om te bouwen. Bovendien zijn Progressive web apps (PWA) zijn nuttig voor gebruikers vanaf het eerste bezoek in een browser, zonder installatie.

Wat is het precies?

Een PWA is gebouwd met ‘simpele’ webtechnologie dat zich laat gedragen als een native app. Dit is biedt een heel groot voordeel voor ontwikkelaars, want dit maakt het ontwikkelingen van apps een stuk eenvoudiger. Bovendien is de drempel voor gebruikers om daadwerkelijk een app te installeren ook lager, omdat de app ook offline beschikbaar is voor de gebruiker. Een PWA ziet eruit als een native app, omdat het gehele scherm wordt gebruikt. Precies, net zoals een native app!

Hoe werkt een PWA app?

Als je dit zo leest denk je vast: dit is super, ik wil dit ook! Maar wacht, PWA’s zijn absoluut een mooie ontwikkeling, maar er kleven ook wat haken en ogen aan deze manier van mobiele apps maken. We leggen het even voor je uit.

Sinds de komst van nieuwere web technieken, zoals HTML5 en CSS3, en steeds krachtigere mobiele hardware is er een nieuwe wereld opengegaan voor mobiele web toepassingen. Browsers worden steeds sneller, beter én efficiënter. Vóor deze ontwikkelingen kon een PWA niet opboksen tegenover een native app. Nu dus wel! De term Progressive Web Apps werd in 2015 in het leven geroepen om apps te beschrijven die nieuwe features gebruiken die ondersteund worden door moderne browsers.

Deze features zijn:

  • Progressief: ze werken voor iedere gebruiker ongeacht browserkeuze;
  • Responsive: ze passen/werken overal op;
  • Verbindingsonafhankelijk: offline en online, ook op slechte netwerken;
  • Voelt aan al als een app aan door design en navigatie;
  • Altijd up-to-date;
  • Veilig: want https;
  • Vindbaar met zoekmachines: herkenbaar als apps, zoekmachines kunnen ze vinden;
  • Mogelijkheid tot het toevoegen van pushnotificaties;
  • Installeerbaar: bewaren op homescreen;
  • Linkbaar: met URL; geen complexe installaties.

Dankzij bovenstaande features voelt een PWA aan als een echte app. Ze werken zelfs offline en kunnen je notificaties sturen en staan, net als andere apps, op je homescreen.

Native vs. PWA

Goed. Je zult wellicht denken ‘waarom nog überhaupt een native app maken‘? Dat ligt helaas niet zo zwart/wit. Want wanneer een kritische functie niet in te bouwen is door issues met crossbrowsercompatibiliteit, dan kan alleen een echte app voorzien in een juiste gebruikerservaring voor de gebruiker. Maar los hiervan, is de trend dat een PWA bijna altijd de voorkeur krijgt bovenop een native app.

Een ander groot voordeel van PWA’s

Wist je dat 53% van de gebruikers een website verlaat als het laden langer dan 3 seconden duurt? Eenmaal geladen, verwachten zijn een snelle interactie. Progressive web apps zijn direct te installeren vanaf de browser op je homescreen, zonder de tussenkomst van een app store. En dat is de reden waarom steeds meer bedrijven overstap gaan en kiezen voor Google Progressive web apps.

Bezoek de website voor meer informatie : https://www.appelit.com