Het ondernemers verbond
Image default
Dieren

Krabpaal voor onrustige katten

Als de kat van huis is, dansen de muizen! Misschien herken je wel iets in dit spreekwoord? Met de kat bedoelen we in dit geval ‘het baasje’ van de katten en met de dansende muizen bedoelen we de katten van de eigenaar. Bij heel veel mensen is dit spreekwoord ook werkelijkheid. Zodra ze het huis verlaten worden hun katten onrustig en beginnen ze het hele huis te verbouwen.

De ene kat doet het uit verveling, de ander uit baldadigheid. Maar feit is, dat jij met de schade achter blijft. Kapotte gordijnen omdat poeslief denkt dat ie er in kan klimmen, een uit elkaar getrokken bankstel omdat de kittens denken dat het een speeltuin is. Een kapot getrokken vloerbedekking omdat de kater denkt dat je daar met geweld je nageltjes in kunt zetten en ze op die manier aan kunt scherpen. Voor veel mensen zijn dit soort praktijken heel herkenbaar!

Wat kun je eraan doen?

Wat je er aan kunt doen is natuurlijk de grote vraag. En het blijft ook altijd een beetje zoeken omdat elk katten karaktertje weer anders reageert. Maar wat over het algemeen heel goed helpt is het aanschaffen van een krabpaal. Een krabpaal heeft eigenlijk alles waar een doorsnee kat dol op is: verschillende zachte lig en zit plekken, klimmogelijkheden, krabmogelijkheden en speelmogelijkheden.

Daarom is het aan te raden om voor onrustige katten eens een krabpaal te kopen. Ik persoonlijk zou niet voor zo’n heel klein Action modelletje gaan omdat deze palen simpelweg niet genoeg vertier bieden. Kies een middelgrote tot een grote kattenkrabpaal waar voldoende activiteiten in mogelijk zijn. Kijk of de krabpaal speelelementen bevat, een hoog of beschut slaapplekje te bieden heeft en kijk ook of de palen helemaal of deels van sisaltouw zijn voorzien. Katten zijn namelijk dol op dit touw. Hierin hebben ze volledige grip zodat ze kunnen klimmen, maar ook hun nageltjes in kunnen scherpen.

Met een beetje geluk laten de katten met zo’n mooie krabpaal de andere meubels voortaan met rust. Mocht dat nog niet zo zijn, dan kun je ook eens proberen om een beetje catnip op de plankjes van de kattenkrabpaal te leggen. Het catnip is een gedroogd kattengras. Als een kat deze geur ruikt wordt ie helemaal dol en wordt ie óf actief óf gaat ie heel hard knuffelen. Als je dit kruid op enkele plankjes legt, zal de kat de krabpaal met die aantrekkelijke geur gaan associeren en dat is precies wat jij wilt!

Goedkope krabpalen vind je overal in tuincentrums en dierenspeciaalzaken. Ook online zijn er veel webshops die krabpalen verkopen. Eén site waar je bijvoorbeeld veel betaalbare krabpalen kunt vinden is Krabpaalwebshop.nl. Het leuke hiervan is dat er ook een deel van de opbrengst weer ten goede komt van zwerfdieren. Dus zo help je met je aankoop ook nog eens indirect de zwerfkatten in het buitenland.