Het ondernemers verbond
Image default
Zakelijk

Informatie over de juridische gevolgen van corona

De coronapandemie is al niet meer weg te denken uit ons leven. Deze is al sinds februari aan de gang in Nederland. Dit heeft veel gevolgen. Bijvoorbeeld sociale gevolgen. U mag nog maar met één persoon bij elkaar op visite. U kan niet meer even met vrienden naar het theater of de bioscoop, of naar een festival. Maar ook economisch heeft het veel gevolgen; de horeca is al maanden gesloten en lopen miljoenen mis. Winkels mogen nu alleen klanten op afspraak ontvangen dus lopen ook veel inkomsten mis en ga zo maar door. Maar ook, en hier staat u misschien niet bij stil, heeft de corona veel juridische gevolgen voor ondernemers. In deze blog kunt u hier meer over lezen.

 

Risico’s voor uw bedrijf

U zult hier wellicht zelf ook bang voor zijn: door de coronacrisis is het mogelijk dat uw bedrijf failliet dreigt te gaan. En dat is natuurlijk een angstige gedachte. Een zaak waarvoor u jaren zolang geknokt heeft wilt u door laten bestaan en laten groeien. Ondernemers nemen vanwege hun bezorgdheid omtrent faillissement geregeld contact op met Justius advocaten. Veel bedrijven zien ook de levering van hun goederen kelderen met name de goederen uit China (waar het virus is ontstaan). Ook reizen naar China wordt afgeraden op de site van de Rijksoverheid.

 

Moet een werkgever u doorbetalen?

Misschien zit één van uw werknemers in quarantaine omdat hij/zij positief getest bent op het coronavirus. Dan reist natuurlijk de vraag, moet u deze werknemer doorbetalen? Een moeilijk juridisch vraagstuk. Dit hangt natuurlijk af van de omstandigheden. Als werkgever maakt u keuzes. Wie u wel en niet doorbetaalt en dat pakt voor u misschien niet altijd even voordelig uit voor iedereen. Als werkgever kunt u zelf een regel instellen dat uw werkgevers minder moeten werken omdat er minder goederen binnen komen. In dat geval krijgen zij sowieso ook minder betaald. Dat is niet leuk voor hen, maar helaas keldert de economie in elkaar door corona. U zult zich machteloos voelen en velen met u. Een moeilijke tijd, maar gelukkig kan advocatenkantoor Justius u bij al deze juridische issues bijstaan. De gespecialiseerde advocaten, mediators en juristen voorzien u graag van passend advies voor uw situatie. 

 

Tuchtrecht

Als een werknemer het onterecht vindt dat hij niet krijgt uitbetaald kan hij zijn klacht indienen bij de advocaat van Justius. De advocaat heeft veel kennis over het rechtsgebied tuchtrecht. En weet dus of een genomen maatregelen al dan niet volgens de regels is gebeurd. Tuchtrecht is een onderdeel van civiel recht; het gaat om werknemers die een klacht indienen tegen werkgevers. Of alle maatregelen rondom corona gegrond of niet gegrond zijn is een lastig iets, en als werkgever wordt u er al snel op aangekeken door uw werknemers. Hulp van professionals van Justius omtrent tuchtrecht is dan ook echt onmisbaar.