Het ondernemers verbond
Image default
Bedrijven

Het belang van een MTO onderzoek

Wat is een MTO onderzoek?

MTO staat voor medewerkerstevredenheidsonderzoek. Hiermee meet je zoals het woord al zegt de mate van tevredenheid van medewerkers binnen een bedrijf of organisatie waar zij in werken. Het doel van een MTO onderzoek is om de pijnpunten van de medewerkers te identificeren. Dit wordt gedaan doormiddel van een online vragenlijst. Hiermee zijn de verschillende factoren makkelijk, overzichtelijk en individueel te overzien.

Wat meet een MTO onderzoek?

Naast de tevredenheid worden en ook nog een ander aantal factoren gemeten met een MTO onderzoek die indirect meedragen aan de tevredenheid van werknemers. Factoren zoals: betrokkenheid, motivatie, loyaliteit en wat de gevolgen hiervan zijn om het gebied van werksfeer, verzuim, efficiëntie en productiviteit.

Hoe kan je de medewerkerstevredenheid vergroten?

De medewerkerstevredenheid is makkelijk te vergoten door de werksfeer of werkklimaat aan te passen. Dit doe je bijvoorbeeld door een bepaalde visie en werkwijze over te brengen op je werknemers. Gooi je er zelf met de pet naar en hoeft er niet hard gewerkt te worden, dan is de kans groot dat je werknemers hetzelfde doen. Houd je strikt om 12:00 pauze of ga je nog even door om je taken af te krijgen omdat dit efficiënter werkt? Verder is het van belang dat je een positieve relatie ontwikkeld met je werknemers op dezelfde manier als je met je klanten doet. Je werknemers houden immers je bedrijf gaande. Ben jij iemand die strikt om 17:00 naar huis gaat? Of blijf je nog even op kantoor om een drankje te doen met je collega’s? Vraag van tijd tot tijd naar je werknemers niet alleen over hun werkzaamheden maar ook over persoonlijke zaken. Hierdoor bouw je al snel een positieve relatie met je werknemers en daarmee een positieve werksfeer die bijdraagt aan de tevredenheid.