Het ondernemers verbond
Image default
Bedrijven

Wat zijn RFID cards en wat kun je ermee?

RFID is een afkorting voor radio-frequency identification. Dit is een protocol voor contactloze, gecodeerde gegevensuitwisseling. Daarvoor is een gegevensdrager nodig. Bij RFID cards is dat een chip die bepaalde data bevat. Dit klinkt misschien wat abstract, maar na voorbeelden van toepassingen wordt dat duidelijk.

Wat is een bekend voorbeeld van een toepassing van de RFID techniek

Deze bijzondere techniek wordt op veel plaatsen toegepast, mensen gebruiken het vaak zonder het te weten. Personeelsleden van grotere bedrijven gaan naar hun kantoor. Om daar binnen te komen is een toegangspasje nodig. Vroeger hadden dit soort kaarten een magneetstrip, tegenwoordig is in de kaarten een minuscule chip geïntegreerd. De kaart is alleen nog maar de verpakking van de chip die allerlei gegevens bevat van het personeelslid en die ook bijhoudt wanneer de toegangspoort gepasseerd wordt. Handig voor managementdoeleinden, maar ook veilig. Op elk moment is duidelijk wie er in het gebouw aanwezig is en dat is in geval van calamiteiten van levensbelang.

De RFID cards waarvan iedereen er wel één heeft

Zoals gezegd is toegangscontrole iets waarvoor deze techniek gebruikt wordt. Ook financiële transacties kunnen worden afgewikkeld. En mensen die meedoen aan wedstrijden voor individuele sporten (denk aan de marathon), registreren zich op deze manier. Het voorkomt wachttijden bij dit soort evenementen. Ook het drankje op een festival kan zo worden afgerekend door de mogelijkheid voor toegangscontrole te combineren met een betaalfunctie. Snel, efficiënt en veilig.

Van papier naar plastic

Veel mensen kennen nog de papieren toegangskaartjes, de cadeaubonnen en tegoedbonnen. Dat was best een gedoe. De bonnen gingen de kast in om er soms pas ver na de geldigheidsdatum uit te komen. Jammer! Ook circuleerden de bonnen jarenlang binnen families als cadeau, met pijnlijke situaties tot gevolg. De bon die cadeau werd gegeven kwam weer bij de oorspronkelijk gever terecht en werd dus nooit besteed. Onsympathiek en gewoon jammer. Kijkend naar veiligheid: de vaak handgeschreven cadeau- en tegoedbonnen waren makkelijk aan te passen. Frauduleus, dat weet iedereen, maar helaas geldt ook hier dat de gelegenheid de dief maakt. Dataopslag en veiligheid was ook in het tijdperk van controle door mensen een probleem. De RFID technologie betekent op veel gebieden een flinke stap vooruit. Vooral de combinatie van mogelijkheden die een kaart biedt, betekent voor de ondernemer en de consument meer gemak en controle. Wilt u meer informatie? Ga dan naar www.cardsunlimited.nl/product/rfid/

https://cardsunlimited.nl