Het ondernemers verbond
Image default
Financieel

Groter kantoor nodig? Zo regel je het financieel

Ben je momenteel in het bezit van een kantoorpand en wordt het inmiddels erg krap qua beschikbare ruimte? Dan wordt het misschien tijd om te kijken naar een groter kantoor waar iedereen kan werken. Helaas is een nieuw bedrijfspand niet gratis en zal je wel het één en ander moeten regelen op het financiële gebied. Wil je weten hoe je dit financieel kan regelen? Blijf in dat geval hieronder lezen. 

 

Zakelijke hypotheek

 

Om een bedrijfspand aan te schaffen, kan je het beste een zakelijke hypotheek aanvragen. Dat is waarschijnlijk de makkelijkste manier. Een zakelijke hypotheek wordt aangegaan voor de looptijd van tien jaar waarbij de rente vaststaat voor de gehele looptijd. De rente hangt natuurlijk van allerlei factoren af. Wil je graag meer aflossen? Dan kan dat tot tien procent per jaar zonder extra kosten. 

 

Om in aanmerking te komen voor een zakelijke hypotheek is het van belang dat jouw bedrijf voldoet aan de voorwaarden. Eén van deze voorwaarden is dat jouw bedrijf een geschikte rechtsvorm is. Dit betekent dat jouw bedrijf bijvoorbeeld een eenmanszaak of besloten vennootschap moet zijn. Hiernaast moet het gaan om een bedrijf in Nederland die al minimaal vijftien maanden bestaat. Controleer altijd van tevoren of je echt voldoet aan alle voorwaarden.

 

Bedrijfspand zelf

 

Om een zakelijke hypotheek te ontvangen, zal het nieuwe bedrijfspand ook moeten voldoen aan bepaalde voorwaarden. Is dat niet het geval? Dan zal je de zakelijke hypotheek niet ontvangen. Er zijn allerlei wettelijke vereisten waar het bedrijfspand aan moet voldoen. Je kan hier het beste naar vragen bij de bank. 

 

Hiernaast is het natuurlijk niet de bedoeling dat er giftige stoffen zijn in het bedrijfspand. Dan wordt de zakelijke hypotheek niet toegezegd. Verder is het uiteraard niet de bedoeling dat andere mensen het bedrijfspand gebruiken. Je mag het dus niet gaan verhuren. Wordt het bedrijfspand als kantoor gebruikt? Zorg er dan voor dat het energielabel voldoet aan de gestelde eisen. Het is altijd het beste om nog een goed gesprek te voeren met een adviseur. 

 

Makkelijk aanvragen

 

Wil je de zakelijke hypotheek gaan aanvragen? Dan zal je eerst een financieringsgesprek moeten regelen. Je kan ervoor kiezen om de afspraak online te doen. Het is wel de bedoeling dat je al documenten hebt verzameld, zoals de jaarrekening. Daarna zal je een aanbod ontvangen die je kan accepteren of weigeren. 

 

Er zal verder een taxatierapport moeten worden overlegd en de gegevens van de notaris. Als alles goed is verlopen, zal de notaris de uitbetaling krijgen. Het gaat dus net wat anders dan bij zakelijk geld lenen. Daar kan je alles zelf doen, want je hoeft geen financieringsgesprek aan te vragen om te beginnen met de aanvraag.