Het ondernemers verbond
Image default
Sport

Aas voor het voorjaar

Het aasgedrag van karper is tijdens het voorjaar heel anders van tijdens de zomer of herfst. De watertemperatuur is hier grotendeels debet aan, net als de aanwezigheid van natuurlijk voedsel. Het voorjaar kenmerkt zich door lage watertemperaturen en weinig natuurlijk voedsel. Daarbij ligt het metabolisme van de karper op een laag pitje. De kans dat de karper snel verzadigd is bij het aanvoeren van een stek is een constante bedreiging. En hierbij ook niet te vergeten dat er enthousiaste karpervissers zijn die de karper alvast wil laten wennen aan hun aas. Dat dit (voor)voeren juist averechts werkt voor de vangsten wordt niet zoveel verteld in de hengelsport winkel. Hier lijkt het verkopen van het voer belangrijker dan het vangen van de vissen. 

Het vissen met licht en weinig voer is echter de sleutel tot succes. Zoek maar eens op verhalen van een single pop-up in ondiep water. Dat deze enkele boilie vaak de killer is in deze periode komt blijkbaar nog beperkt door bij de meeste vissers. Al lijken deze hier niet altijd gevoelig te zijn, want de gemiddelde karpervisser is soms net zo’n gewoontedier als de karper zelf. Het aanpassen van je techniek en strategie is niet altijd iets dat veel overwogen wordt. 

Het vissen van licht aas werkt juist perfect. Denk hierbij bijvoorbeeld aan mais. Het zoete van mais wordt makkelijk in het koude water afgegeven en zo aan een karper doorgegeven. Een dikke flavour echter een stuk minder. Daarbij is mais visueel ook aantrekkelijk voor een karper en zal de karper nauwelijks verzadigen. Ook kan je denken aan fijn verkruimelde boilies. Deze kunnen nauwelijks gegeten worden door de karper, mogen geven wel veel smaakstoffen af. Door hier dikwijls wat van te voeren kan je de vis echt goed lokken. Met een enkel haakaasje kan je de vis dan ook over de streep trekken. Pellets kan je deze tijd ook maar beter in je viskoffer laten zitten. De oliën lekken veel minder makkelijk uit en de karper zit er snel mee vol. Dan zal deze door trekken en de kans op een aanbeet zijn dan verkeken, tot pas de volgende karper voorbijkomt. Met deze simpele ervaringen kan ook jij veel makkelijker in het voorjaar een karper vangen.

Bezoek de website voor meer informatie : https://www.sportvisgigant.nl/