Het ondernemers verbond
Image default
Architectuur

De echte aard van een verslaving – het oogpunt van een psycholoog.

De negatieve invloed van misbruik, die zijn oorsprong vindt bij de verslaafde zelf, dringt langzaam binnen in zijn of haar gezin en uiteindelijk ook in gans de gemeenschap. De inspanningen om onze maatschappij op te voeden met betrekking tot de gevolgen hiervan, zijn van cruciaal belang om een positieve verandering te bewerkstellingen.

De materiële verliezen die met die verslaving gepaard gaan, zijn vaak duidelijk merkbaar volgens psychologen. De misdaad en de eventuele verslechterde gezondheid, het verlies van werk, het wegvallen van het gezin en vrienden, en een gebrek aan financiële middelen zijn slechts de uiterlijke tekens van een meer immateriële schade, die waarschijnlijk wel de echte schuldige is van dit misbruik: namelijk het verlies van zichzelf door het verraderlijk en voortdurend loslaten van zijn gevoelens door deze verslaving.

De gevoelens helpen bij het begeleiden van iemand om zichzelf beter te begrijpen. Het vermijden van gevoelens ( wat voorkomt bij verslaving) berooft iemand van de waardevolle, gerichte informatie die gevoelens met zich kunnen brengen. Een “klaar instinct” kan bijvoorbeeld worden gezien als de kristallisatie van alle levenservaringen in dat unieke gevoel. Niemand kan voortdurend bewust zijn van elke levenservaring in betrekking tot een huidige zorg. Men kan echter wel profiteren van iemands gevoel dat leiding kan geven.

Een verslaving heeft de reële mogelijkheid om deze en andere waardevolle gevoelens te laten uitdoven, die dan uiteindelijk de verslaafde verder vervreemdt van zichzelf en van anderen en leidt tot verwarring, slechte keuzes en tot wanhoop. Deze cyclus kan zo verder gaan en een patroon ontwikkelen dat kan leiden tot de hierboven vermelde tastbare verliezen in het leven. De opvoeding ( of het nu gebeurt door middel van de media, de therapie of dergelijke ) is de sleutel om dit patroon te doorbreken en om de ultieme wanhoop te veranderen in echte hoop voor de toekomst.

 

Bent u op zoek naar een professioneel en ervaren psycholoog? Dan ben u bij Robert Haringsma aan het juiste adres. Hij is gespecialiseerd in diverse thema’s, voor meer informatie kunt u terecht bij: https://www.depsycholoog.nl/utrecht

 

 

Bezoek de website voor meer informatie :