Het ondernemers verbond
Image default
Energie

De basisprincipes van stroomdistributie – wat een huiseigenaar moet weten

De distributie van elektriciteit in een woning is al tientallen jaren gestandaardiseerd. Het begint met het elektriciteitsbedrijf dat uw huis van elektriciteit voorziet, die vervolgens via draden naar een elektrisch paneel gaat, ook bekend als een zekeringkast of zekeringenkast. Van daaruit wordt de elektriciteit door het hele huis verdeeld via stroomonderbrekers en aftakkingen.

Stroomvoorziening vanuit het elektrische paneel

Het elektrische paneel levert stroom aan stopcontacten, verlichtingsarmaturen en apparaten in het hele huis. De aftakkingen worden beschermd door stroomonderbrekers die naar behoefte kunnen worden in- of uitgeschakeld. De hoofdschakelaar bovenin het paneel is een veiligheidsschakelaar die alle elektriciteit uitschakelt als er iets misgaat in het huis. Deze schakelaar moet worden uitgeschakeld als de huiseigenaar elektrische werkzaamheden in huis moet verrichten, daarvoor kunt u het beste Elektricien Almere inschakelen. zij staan 24/7 voor u klaar!

Stroomonderbrekers en aftakkingen

Stroomonderbrekers worden gebruikt om stopcontacten en apparaten te beschermen tegen overbelasting. Ze zijn aangesloten op aftakcircuits in het hele huis, die stroom leveren aan stopcontacten en verlichtingsarmaturen. Als er in een bepaald gebied te veel elektriciteit wordt gebruikt, gaat de stroomonderbreker af, waardoor dat gebied wordt afgesloten. De huiseigenaar kan de stroomonderbreker dan resetten door op de resetknop te drukken.

Bedrading en kabels

Draden worden gebruikt om elektrische stroom door het hele huis te leiden. Ze zijn er in verschillende maten en kunnen van verschillende materialen worden gemaakt. De meeste draden die in woningen worden gebruikt zijn van koper, een metaal dat elektriciteit goed geleidt. De grootte van de draad hangt af van hoeveel elektriciteit er wordt vervoerd en waar die naartoe moet. De huiseigenaar moet altijd de juiste maat en het juiste type draad gebruiken voor zijn specifieke toepassing.

Aardlekschakelaar

Aardlekschakelaars zijn apparaten die mensen beschermen tegen elektrische schokken. Ze moeten worden geïnstalleerd in stopcontacten die zich dicht bij mogelijke waterbronnen bevinden, zoals gootstenen en douches. Wanneer een aardlekschakelaar een onbalans in de stroom detecteert, schakelt hij de stroom uit voordat deze schade kan veroorzaken. Het is belangrijk ervoor te zorgen dat alle stopcontacten en apparaten in huis beveiligd zijn met een aardlekschakelaar.